Tailor's Bunion

Een Tailor’s Bunion is een bultje aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Soms is er sprake van extra botaanmaak, maar de verdikking kan ook gevormd zijn door een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen. ‘Tailor’ betekent vrij vertaald in het Engels ‘kleermaker’. Het vaak zitten in een kleermakerszit kan de klacht veroorzaken en hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken.

Altijd een stap verder.

In de praktijk zie ik een Tailor’s bunion vaker bij vrouwen dan bij mannen. Vermoedelijk komt dit doordat vrouwen vaker op wat smallere schoenen of hoge hakken lopen.

Merel

Podotherapeut

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Symptomen Tailor’s Bunion

Bij een tailor’s bunion is er een uitstekend stukje bot aanwezig aan de buitenzijde van voet, bij de kleine teen. Er is er een stekende pijn aanwezig aan de buitenzijde van de voet, ter hoogte van het kleine teengewricht. Het uitstekende deel kan rood, warm en dik worden. Er is dan sprake van een ontsteking. De pijnklachten treden vooral op bij het lopen en het dragen van schoenen. Het uitstekende deel voelt hard of zacht aan en kan pijnlijk zijn.

Tailor's Bunion

Oorzaken Tailor’s Bunion

Te krappe en te smalle schoenen spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van een tailor’s bunion. De druk die de schoenen geven op de voet kunnen zorgen voor extra botaanmaak en een scheefstand van de kleine teen. Ook het veel zitten in een kleermakerszit kan een uitstulping veroorzaken.

Behandeling Tailor’s Bunion

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van een tailor’s bunion. Als het extra stukje bot er eenmaal zit, gaat deze niet meer weg. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er in de schoen voldoende ruimte is. Het dragen van open of bredere schoenen kan helpen. Vermijd stiksels en naden die direct op de pijnlijke plek kunnen drukken. Zo kunt u ook naadloze sokken dragen. Zo kan de wrijving op dit gedeelte van de voet zoveel mogelijk worden weggenomen en kunnende pijnklachten verdwijnen. Komt u hier niet uit of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Een podotherapeut kan u een passend schoenadvies geven. Daarnaast kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u maken om een eventuele afwijkende voetstand te beïnvloeden. In veel gevallen is een combinatie van de juiste schoenen en een verbeterde drukverdeling door podotherapeutische steunzolen een goede combinatie om van de klachten bij een tailor’s bunion af te komen. In sommige gevallen kunnen orthopedische schoenen gemaakt worden door de orthopedisch schoenmaker.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: