Tarsaal Tunnelsyndroom PodotherapeutTarsaal Tunnelsyndroom Podotherapeut Tarsaal Tunnelsyndroom

Tarsaal Tunnelsyndroom

Bij een tarsaal tunnel syndroom, TTS of ‘Tarsale Tunnel Syndroom’ is er sprake van een beklemming van een zenuw in de voet. Deze zenuw (de nervus tibialis posterior) bevindt zich aan de binnenzijde van de enkel. De beklemming van deze zenuw kan er voor zorgen dat het gevoel en de motoriek van de voet verstoord raken. De aandoening komt relatief weinig voor en voornamelijk bij vrouwen.

Symptomen Tarsaal Tunnelsyndroom

Behandeling Tarsaal Tunnelsyndroom

Symptomen Tarsaal Tunnelsyndroom

Mensen met een tarsaal tunnel syndroom beschrijven onder andere de volgende klachten:

  • Brandende of stekende pijn in de voetzool
  • Doffe, diffuse pijn rondom de enkel of de hiel
  • Uitstralende pijn aan de binnenzijde van de enkel

Het lopen zonder schoenen vermindert vaak de klachten.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Tarsaal Tunnelsyndroom

Oorzaken Tarsaal Tunnelsyndroom

Het tarsaal tunnel syndroom kan ontstaan door een constante druk door zwelling (oedeem). De nervus tibialis posterior is de zenuw die bekneld is bij een tarsaal tunnelsyndroom. Deze zenuw loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de binnenkant van de enkel, door de tarsale tunnel. In veel gevallen is de enkel in het verleden verzwikt, verstuikt of beschadigd geweest en er was een verdikking of zwelling rondom de binnenzijde van de enkel aanwezig. Een andere oorzaak is een afwijkende stand van de voet, zoals een doorgezakte voet (platvoet) of een voet die fors naar binnen kantelt.

Behandeling Tarsaal Tunnelsyndroom

Behandeling Tarsaal Tunnelsyndroom

De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van de zenuwbeklemming en bepaalt samen met u een passend behandelplan. Hierbij kunt u denken aan een gericht schoenadvies of podotherapeutische zolen. Wanneer de podotherapeut constateert dat de voet een afwijkende stand heeft, kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt. Deze steunzolen beïnvloeden de voetstand, waardoor de zenuw meer ruimte krijgt. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.