Tenen Over Elkaar PodotherapeutTenen Over Elkaar Podotherapeut Tenen Over Elkaar

Tenen Over Elkaar

Soms ‘kruipt’ de ene teen over of onder de andere teen. Het over elkaar liggen van de tenen (scheve tenen) kan bij iedereen voorkomen, maar wordt vaak gezien in combinatie met een scheve grote teen (hallux valgus). Hierbij wijkt de grote teen naar binnen, waardoor de kleine tenen ‘in de knel’ komen in de schoen.

Symptomen Tenen Over Elkaar

Symptomen Tenen Over Elkaar

De afwijkende stand van de tenen hoeft geen pijn te veroorzaken. Pijnklachten die ontstaan bij tenen die over elkaar liggen, ontstaan vaak door druk en wrijving van buitenaf. Druk en wrijving van bijvoorbeeld de schoen zorgt voor eeltvorming op de tenen, waardoor pijnlijke drukplekken en likdoorns kunnen ontstaan. De tenen gaan niet vanzelf weer recht staan. Als de tenen eenmaal een scheve positie hebben aangenomen, zijn ze niet gemakkelijk bij te sturen, zoals bij de vingers.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Tenen Over Elkaar

Behandeling Tenen Over Elkaar

Oorzaken Tenen Over Elkaar

Het over elkaar groeien van de tenen kan verschillende oorzaken hebben. U kunt hierbij denken aan:

Behandeling Tenen Over Elkaar

Behandeling Tenen Over Elkaar

De klachten bij scheve tenen kunnen verergeren als er niets aan wordt gedaan. Op de lange termijn kunnen pijnlijke likdoorns ontstaan tussen de tenen. Houd rekening met goede, stevige schoenen met een brede neus, zodat er genoeg ruimte is voor de tenen. Als het weer het toelaat, kunt u het beste open schoenen (sandalen) dragen. Talkpoeder tussen de tenen kan de pijnlijke wrijving wat verminderen. Komt u hier niet uit of worden de klachten niet minder? Dan is verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten en tenen. Ook wordt er een digitale drukmeting gemaakt. Hiermee kan de podotherapeut onderzoeken hoe de druk onder uw voeten wordt verdeeld. Op basis hiervan kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen verdelen de druk onder uw voeten beter, waardoor de pijn van drukplekken minder kan worden.

Daarnaast kan de podotherapeut een teenstukje (orthese) voor u maken. Een orthese wordt gekneed en gemaakt van siliconen. Deze zorgt ervoor dat uw tenen niet meer over elkaar liggen, zodat er geen wrijving meer in de schoenen ontstaat. De gecorrigeerde stand nemen uw tenen alleen aan wanneer u de orthese draagt. Wanneer u de orthese uitdoet, nemen de tenen hun scheve stand weer aan. Een definitieve correctie kan operatief plaatsvinden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de orthopeed.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.