Pijn in de Tenen PodotherapeutPijn in de Tenen Podotherapeut Pijn in de tenen

Pijn in de tenen

Pijn in de tenen kan op veel verschillende manieren voorkomen. Denk aan pijn door drukplekken en likdoorns of pijn door een ontsteking van een ingegroeide nagel. Ook komt het regelmatig voor dat mensen een doof gevoel, tintelingen of een prikkelend gevoel in de tenen ervaren. Een afwijkende stand van de tenen waarbij ze altijd ‘krom of scheef’ staan, zoals hamertenen, klauwtenen of een hallux valgus kan op lange termijn zorgen voor vervelende pijnklachten.

Drukplek op de tenen

Behandeling Drukplek Tenen

Drukplek op de tenen

Drukplekken op de tenen zijn te herkennen aan verkleuring van de huid, vaak in combinatie met eeltvorming. Drukplekken op de tenen ontstaan door druk en wrijving, vaak door de schoen. Wanneer langdurig op dezelfde plek druk komt te staan op de teen, kan zich in de eeltplek een pijnlijke likdoorn vormen. Het geeft een scherpe, stekende pijn wanneer u op deze specifieke plek drukt. Het is goed om te weten dat een podotherapeut veel voor u kan betekenen in het verminderen van de pijn bij drukplekken op uw tenen. Voorbeelden van behandelingen zijn steunzolen op maat, een aanpassing van de schoen of een orthese voor de tenen (teenstukje).

Lees meer over specifieke klachtenbeelden:

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Kromme of scheve stand van de tenen

Behandeling Tenen Over Elkaar

Kromme of scheve stand van de tenen

Een afwijkende stand van de tenen kan gemakkelijk drukplekken en irritaties veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een hamerstand of klauwstand, waarbij de tenen voortdurend ‘krom staan’. Of de hallux valgus, waarbij het grote teengewricht scheef staat en een grote ‘bult’ of ‘knobbel’ aan de binnenkant van de voet veroorzaakt. Standen zoals deze zorgen ervoor dat er minder ruimte in de schoen is en er dus gemakkelijk wrijving ontstaat.

Lees meer over specifieke klachtenbeelden:

Ontsteking teennagel of schimmelnagel

Behandeling Ontstoken Teennagel

Ontsteking teennagel of schimmelnagel

Nagelproblemen komen regelmatig voor bij de grote teen. Een ingroeiende teennagel is één van de veelvoorkomende klachten in de podotherapiepraktijk. De ontsteking die wordt veroorzaakt door de nagel die in de huid drukt, kan zeer pijnlijk zijn. De ervaring leert dat de pijn ervoor zorgt dat mensen vaak lang wachten met het zoeken van medische hulp. Het advies is om dit juist niet te doen. Hoewel een behandeling pijnlijk lijkt, zijn mensen met een ingegroeide teennagel vaak binnen de tijd van het bezoek nog van de pijn af. In de praktijk wordt in sommige gevallen ook een nagelbeugel geplaatst, waarmee de nagel als het ware ‘recht’ wordt getrokken. Belangrijk is om geen voetenbad te nemen. Dit maakt de huid week waardoor de nagel gemakkelijk nóg verder in de huid kan groeien en het probleem dus erger wordt.

Schimmelnagel

Een ander veelvoorkomend probleem, meestal niet pijnlijk, is de schimmelnagel (ook wel kalknagel genoemd). Hierbij zorgt een schimmel voor een gele of bruine verkleuring van de nagel. In de meeste gevallen gaat het om de grote teennagel, maar soms zijn ook de andere nagels aangetast. Binnen onze praktijk maken we gebruik van geavanceerde laserbehandeling, waarmee de schimmels onschadelijk gemaakt worden en de nagel kan genezen.

Doof, tintelend of prikkelend gevoel in de tenen

Doof, tintelend of prikkelend gevoel in de tenen

Dove, prikkelende of tintelende gevoelens worden in veel gevallen veroorzaakt vanuit een inklemming van één of meerdere zenuwen. De tenen bevinden zich het grootste gedeelte van de dag in de schoenen, waar ze te maken krijgen met druk. De schoen kan in sommige gevallen op de zenuw drukken, waardoor deze wordt afgekneld. In dat geval kan het voorkomen dat u tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel ervaart. Sommige mensen beschrijven een gevoel alsof er iets in de schoen zit of dat hun ‘sok dubbel zit’. Het is goed om te weten dat de podotherapeut veel ervaring heeft met dit soort klachten.

Lees meer over specifieke klachtenbeelden:

Behandeling pijn in de tenen

Behandeling Pijn in de Tenen

Behandeling pijn in de tenen

Heeft u last van pijn of andere ongemakken in de tenen, dan bent u bij de podotherapeut aan het juiste adres. De podotherapeut is expert op het gebied van lopen en staan. Een podotherapeut is de specialist op het gebied van de voet en alle klachten die daaruit voortkomen. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug te behandelen. Hierbij kunt u denken aan een therapie met behulp van steunzolen(medical) tapingorthesesnagelbeugels en schoenadviezen. Er zijn ook speciale spreekuren voor kinderensporters en mensen met diabetes en mensen met reuma. Voor ieder voet gerelateerd probleem hebben wij altijd een passende oplossing.

Maak een afspraak

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.