Voetschimmel PodotherapeutVoetschimmel Podotherapeut Voetschimmel

Voetschimmel

Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, waardoor schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode en schilferende huidafwijkingen kunnen ontstaan. De meest voorkomende voetschimmel bevindt zich tussen de tenen. Voetschimmel wordt soms ook ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Roodheid, schilfering en blaasjes kunnen ook veroorzaakt worden door andere huidaandoeningen. Laat uw (huis)arts daarom altijd kijken naar uw klachten. In de teennagels kunnen ook schimmelinfecties ontstaan, we spreken dan van mycosenagels of schimmelnagels.

Symptomen Voetschimmel

Behandeling Voetschimmel

Symptomen Voetschimmel

Afhankelijk van het type schimmel kunnen er verschillende afwijkingen voorkomen aan de voeten. Er is tussen de tenen een wittige schilfering aanwezig, soms met pijnlijke kloofjes. Vaak is de ruimte tussen de vierde en vijfde teen aangetast. Op de voetzolen zijn met name jeukende blaasjes aanwezig, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen. Soms kunnen er grotere blaren ontstaan en kan de huid vochtig of week worden. Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden kunnen eveneens een schimmel zijn.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Voetschimmel

Oorzaken Voetschimmel

Schimmels ontwikkelen zich gemakkelijk in een vochtige en warme omgeving. Voeten staan vaker in het water dan andere lichaamsdelen. Denk hierbij aan de douche en in het zwembad. Hierdoor komen schimmelinfecties vaker voor op de voeten dan op de rest van het lichaam. Enkele mogelijke oorzaken voor het ontstaan van voetschimmel zijn:

  • Het lopen op blote voeten in douche- en kleedruimtes
  • Slecht ventilerende schoenen en sokken
  • Zweetvoeten

Behandeling Voetschimmel

Behandeling Voetschimmel

Voetschimmel wordt meestal behandeld met een crème waarin een schimmeldodend middel is verwerkt. Deze crème wordt door de huisarts voorgeschreven. Naast crèmes zijn er ook poeders verkrijgbaar die in de schoenen en sokken gestrooid dienen te worden. Om voetschimmel te voorkomen is het belangrijk om de voeten na het wassen goed af te drogen, vooral tussen de tenen. Bij zweetvoeten is het goed om een drogende poeder te gebruiken en de schoenen regelmatig te wisselen. Open schoenen of het lopen op blote voeten bevordert de genezing, maar in openbare badruimten is het aan te bevelen om bladslippers te dragen.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.