Zweetvoeten PodotherapeutZweetvoeten Podotherapeut Zweetvoeten

Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn voeten die snel ruiken en vochtig worden. Iedereen zweet, en ook scheiden de voeten bij iedereen vocht af. Echter is het bij sommigen mensen zo dat er een grote hoeveelheid vocht wordt afgescheiden. We noemen dit overmatige zweetproductie (Hyperhidrosis). De onaangename geur kan hinderlijk zijn en veel mensen schamen zich hiervoor, maar het is een veelvoorkomende klacht. Het is een veel voorkomend probleem en kan andere voetklachten veroorzaken, zoals voetschimmel.

Symptomen Zweetvoeten

Behandeling Zweetvoeten

Symptomen Zweetvoeten

Zweetvoeten ruiken over het algemeen onaangenaam en zijn vochtig. De huid wordt zacht en week door het overmatige transpireren. Vaak ontstaat er een schimmel tussen de tenen door het vochtige klimaat.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Zweetvoeten

Oorzaken Zweetvoeten

Overmatige zweetproductie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress, overmatig alcoholgebruik, een stofwisselingsstoornis, slechte algehele conditie, emotionele factoren, puberteit en gebrekkige hygiëne. Vaak worden ook verkeerde schoenen en sokken als een veroorzaker gezien. Schoenen van kunststof en sokken van nylon absorberen geen transpiratievocht en laten geen lucht door. Hierdoor wordt de kans op overmatige zweetproductie vergroot.

Behandeling Zweetvoeten

Behandeling Zweetvoeten

Door het dragen van schoenen met ademend materiaal en sokken die vocht opnemen, kunnen de voeten minder gaan zweten. Indien een schoen niet direct noodzakelijk is, draag dan een slipper of sandaal. Probeer uw schoenen dagelijks af te wisselen, zodat ze goed kunnen drogen en trek iedere dag schone sokken aan.

Er zijn middelen bij de drogist of apotheek verkrijgbaar om zweetvoeten tegen te gaan, waaronder talkpoeders, voetdeodorants, middelen met bacterie- en schimmelwerende stoffen en op recept kan er een sterk anti-zweetproduct verkregen worden. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk. Was uw voeten dagelijks met water, gebruik huidvriendelijke zeep en droog de voeten vooral tussen de tenen goed af. Indien het gehele lichaam overmatig transpireert, kan het zinvol zijn de huisarts te raadplegen. Voldoende water drinken kan het ruiken van de voeten verminderen.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Anderen bekeken ook:

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Altijd een stap verder.