Irritatie van de meniscus

De knie heeft twee menisci: de binnenste (mediale) en de buitenste (laterale) meniscus. De meniscus bevindt zich in het kniegewricht en zorgt daarbinnen voor schokdemping en stabiliteit. Pijnklachten worden meestal veroorzaakt door een scheur of irritatie van de meniscus.

Symptomen

Bij een scheur of irritatie aan de binnenste meniscus is er pijn aanwezig aan de binnenzijde van de knie. Bij een scheur of irritatie aan de buitenste meniscus is er pijn aanwezig aan de buitenzijde van de knie. Een scheur in de meniscus wordt gekenmerkt door een “klik” in de knie wanneer deze bewogen wordt en de knie lijkt ‘op slot te springen’. De knie kan dan niet meer gestrekt worden. Het buigen van de knie is pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen en fietsen. Soms is ook het overstrekken van de knie pijnlijk. Klachten treden vaak op wanneer het verdraaien van de knie al enige tijd geleden is.

Oorzaken

Een scheurtje in de meniscus kan bijvoorbeeld ontstaan door een verdraaiing in de knie. Bij het naar binnen verdraaien van de knie scheurt de buitenste (laterale) meniscus en bij het naar buiten verdraaien scheurt de binnenste (mediale) meniscus. Een scheurtje in de meniscus komt onder andere voor bij sporters. Met name basketballers, voetballers en skiërs hebben een vergroot risico op het verdraaien van de knie. Bij het ouder worden slijten de menisci langzaam en worden ze minder elastisch. Er kan dan een scheur in de meniscus ontstaan zonder dat er een verdraaiing heeft plaatsgevonden.

Therapie

Om de diagnose te bevestigen moet er een MRI-scan gemaakt worden. Bij een scheurtje in de meniscus kan een orthopedisch chirurg een kijkoperatie uitvoeren. Het dragen van stevig schoeisel kan daarnaast verlichting bieden. De podotherapeut kan u een klachtgericht schoenadvies geven. Bij restklachten of bij een irritatie van de meniscus in combinatie met een afwijkende voet- of beenstand kunnen podotherapeutische zolen voor u worden aangemeten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Meniscus pijnpunten gemarkeerd

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: