Jumper’s knee

Een jumper’s knee, ook wel ‘springersknie’ genoemd, is een peesblessure in de knie. De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en ontstaat bij sporters in het been waarmee zij zich afzetten om te springen. Hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken. Hoogspringers, basketballers, volleyballers en verspringers behoren onder andere tot de groep sporters die vaak last heeft van deze blessure.

Symptomen

Er is een zeurende of stekende pijn aanwezig aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf. Sporten zoals volleybal, basketbal en skiën geven de meeste pijnklachten. Hoe intensiever er gesport wordt, hoe duidelijker de pijn in de knie aanwezig is. In ernstige gevallen zijn er ook pijnklachten aanwezig in het dagelijks leven. De pijnklachten ontstaan langzaam en worden steeds heviger. Wanneer aan de pijn geen gehoor wordt geven, kan een jumper’s knee chronisch worden.

Oorzaken

Een jumper’s knee kan worden veroorzaakt door de explosiviteit waarmee het been belast wordt bij het springen. Vooral van de spieren rond de knie wordt veel kracht gevraagd.

Therapie

Volledige rust kan leiden tot afzwakking van het spierpeescomplex, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Soms is het daarom aan te raden om niet tijdelijk te stoppen met sporten, maar alleen te minderen. Het dragen van goede en stevige schoenen met een goede schokdemping is daarbij erg belangrijk. De podotherapeut kan een passend schoenadvies geven. Als er sprake is van een afwijkende voet- of beenstand, kunnen podotherapeutische zolen gemaakt worden om de pijn te verlichten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Jumpers Knee

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: