Knobbel onder de knie

Morbus Osgood-Schlatter

Morbus Osgood-Schlatter is een afwijking in het bot en kraakbeen onder de knie en komt voor in de grootste groeispurt. Vaak is dat bij jongens tussen de 10 en 15 jaar. De ziekte is voor het eerst beschreven door chirurgen Robert Osgood en Carl Schlatter en heeft daaraan zijn naam te danken.

Symptomen

De ziekte wordt gekenmerkt door een harde knobbel op het scheenbeen, net onder de knie. De aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen is de plek waar de pijn optreedt. Deze stekende pijn neemt toe bij het knielen of zitten op de hurken. De klachten zijn belastingafhankelijk en worden erger bij sporten als voetbal, volleybal en andere sporten waarbij veel gesprongen wordt.

Oorzaken

Het botdeel dat aangedaan is, bevindt zich vlak onder de knieschijf. De belangrijkste bovenbeenspier (m. quadriceps femoris) hecht aan op deze plek. Op dezelfde plek bevindt zich een groeischijf. Bij morbus Osgood-Schlatter bevindt zich op deze groeischijf een afwijking waardoor er pijnklachten optreden: er wordt door de pees getrokken aan een niet volgroeid botdeel.

Therapie

Het is van belang om de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden. Dat wil zeggen dat de belasting op de knie beperkt moet worden en activiteiten die de pijn verergeren, zoals springen, vermeden of verminderd moeten worden. Als er sprake is van een standsafwijking, kunnen podotherapeutische zolen uitkomst bieden. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Morbus Osgood Schlatter

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: