Overbelasting buitenste knieband

Ligament Collaterale Laterale

De buitenste knieband (ligament collaterale laterale) is een driehoekige platte “band” aan de buitenzijde van de knie. Deze band zorgt voor de stabiliteit aan de buitenzijde van de knie. Een irritatie van de buitenste knieband is meestal een chronische irritatie als gevolg van een afwijkende functie van de knie.

Symptomen

Er is een stekende en oppervlakkige pijn aanwezig aan de buitenzijde van de knie. De pijn wordt erger naarmate het been meer belast wordt. Vaak wordt pijn ervaren tijdens het sporten of het lopen van lange afstanden.

Oorzaken

Een overbelasting van de buitenste knieband kan worden veroorzaakt door een afwijkende functie van de voeten of knieën. Wanneer de voeten naar buiten kantelen, doen de knieën dat vaak ook, waardoor een O-stand ontstaat. Deze O-stand kan een irritatie veroorzaken waarbij de knieband overbelast raakt.

Therapie

De podotherapeut kan podotherapeutische zolen aanmeten om de stand van uw voeten, en daarmee de knieën, te beïnvloeden. Hiermee kan de spanning aan de buitenzijde van de knie afnemen en kan de irritatie verminderen. Daarnaast is het van belang om de knie tijdens het herstelproces minder te belasten. Een stevige (sport)schoen kan hier bij helpen. De podotherapeut kan u hierin begeleiden. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Binnenste knieband gemarkeerd

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: