Pijn achter de knieschijf

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella). De knieschijf sluit niet goed aan in de groeven van het bovenbeen waardoor er pijnklachten ontstaan.

Symptomen

Fietsen, traplopen en springen (bij het sporten) is pijnlijk. Vaak gaat de pijn gepaard met het kraken of klikken van de knieën. Pijnklachten als gevolg van het patellofemoraal pijnsyndroom komen doorgaans voor bij jongeren en volwassenen. Daarnaast wordt het patellofemorale pijnsyndroom vaker gezien bij mensen die veel autorijden of in het theater zitten (theaterknieën).

Oorzaken

Klachten ontstaan vaak door een afwijkende stand van de knie. Wanneer er sprake is van een X-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand in de voeten.

Therapie

Als er sprake is van een afwijkende voetstand, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten, waardoor vermindering van de pijnklachten kan optreden. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Tip: soms kan het zinvol zijn om de versnellingen van de fiets een stand lager te zetten.
Pijn achter de knieschijf gemarkeerd

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: