Runner's Knee

Tractus iliotibialis frictiesyndroom

Een runner’s knee (of lopersknie) wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenzijde van de knie. De klacht treedt voornamelijk op bij hardlopers. Het gaat om een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. De pijn treedt meestal op tijdens het (hard)lopen en verdwijnt in ruststand weer.

Symptomen

De pijn bevindt zich aan de buitenkant van de knie en speelt al op na enkele minuten hardlopen. De pijn kan uitstralen naar zowel de voorzijde of achterzijde van de knie of de buitenzijde van het bovenbeen of onderbeen. Bij het overgegaan op wandelen neemt de pijn weer af. Fietsen en traplopen geeft geen pijnklachten.

Oorzaken

Verschillende theorieën voor de oorzaak van een lopersknie gaan er vanuit dat er wrijving ontstaat tussen de pees aan de buitenzijde van de knie en het uiteinde van het dijbeen. Bij het strekken en buigen van de knie vindt er wrijving plaats tussen de pees en het bovenste botdeel van de knie. Tussen de peesplaat en dit botdeel bevindt zich een glad vetweefsel. Bij te veel wrijving kan het vetweefsel gaan irriteren, hetgeen de pijn veroorzaakt. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een lopersknie zijn:

  • Altijd aan dezelfde kant van de weg hardlopen
  • Verkeerde stand van de voeten
  • Verkeerde stand van de benen
  • Beenlengteverschil

Therapie

Podotherapeutische zolen kunnen een eventuele afwijkende voetstand corrigeren en een beenlengteverschil compenseren. Daarnaast is het van belang om een schoen te dragen met een goede schokdemping. De podotherapeut kan u helpen bij het kiezen van de juiste schoen. Als er na het hardlopen nog klachten aanwezig zijn wordt geadviseerd de pijnlijke plek te koelen. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: