Shin splints

Scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel ‘shin splints’ genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarin veel gesprongen wordt. Bij een scheenbeenvliesontsteking trekt de spier achter het scheenbeen en het kuitbeen (m. soleus) teveel aan de binnen- en achterzijde van het scheenbeen. Als gevolg hiervan kunnen er kleine botafwijkingen op het scheenbeen ontstaan die een zeurende pijn veroorzaken. Hoewel de klacht de naam wel draagt, is er geen daadwerkelijke ontsteking aanwezig.

Symptomen

De pijn bevindt zich aan de binnenzijde van het scheenbeen ter hoogte van het onderste deel van het onderbeen. Er is een diffuse, zeurende pijn tijdens het (hard)lopen aanwezig. Veel springen geeft ook pijnklachten.

Oorzaken

Shin splints kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Te zware of te snelle opbouw van de training
  • Veranderen van sportschoen
  • Altijd over dezelfde kant van de weg hardlopen
  • Sterk naar binnen zakken van de voet
  • Afwijkende stand van de benen (O-benen)

Therapie

De behandeling van shin splints bestaat uit het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. Hiervoor dienen de trekkrachten van de binnenste onderbeenspieren teruggedrongen te worden. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken om de afwijkende voetstand en het looppatroon te beïnvloeden. Het is daarnaast belangrijk om het pijnlijke been rust te geven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Shin Splints

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: