Vermoeide voeten en benen

Iedereen heeft wel eens zware of vermoeide benen, maar op het moment dat de vermoeidheid de overhand neemt en u klachten krijgt is het zinvol om een bezoek te brengen aan een arts of podotherapeut.

Symptomen

Een tekort aan zuurstof in de spieren kan kramp in de benen veroorzaken. Na een paar minuten rust verdwijnt de pijn dan vaak. Dit fenomeen wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Vermoeidheidsklachten worden vooral gekenmerkt doordat optreden van vermoeidheidsklachten sneller optreden dan dat u gewend bent of wanneer klachten al optreden na enkele minuten lopen.

Oorzaken

De oorzaak van vermoeide benen of voeten is per persoon verschillend. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Overbelasting door langdurig staan of lopen
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Afwijkende voetstand of beenstand

Ook een slechte doorbloeding kan een oorzaak zijn van vermoeide benen of voeten. Sommige mensen zijn geboren met een slechte bloedcirculatie of ontwikkelen dit op latere leeftijd. Hierdoor krijgen spieren een tekort aan zuurstof waardoor een snellere vermoeidheid optreedt.

Therapie

Een afwijkende stand van de voeten of benen kan met podotherapeutische zolen behandeld worden. Podotherapeutische zolen corrigeren en ondersteunen de voeten en benen waardoor ze minder snel vermoeid raken. Ook wanneer er sprake is van hypermobiliteit raken spieren sneller vermoeid en kunnen podotherapeutische zolen ondersteuning bieden. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Twee benen anatomisch

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: