Artrose in de rug

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Bij artrose in de rug is het kraakbeen tussen de wervels in de rug dunner geworden, waardoor de wervels niet meer soepel over elkaar bewegen. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen

Er is een diffuse pijn aanwezig in de rug die kan uitstralen naar de billen of benen. De rug is minder makkelijk te bewegen en wordt stijf. Met name bij het opstaan uit bed in de ochtend zijn er pijnklachten aanwezig en voelt de rug stijf aan. Bij meer beweging worden de klachten minder erg.

Oorzaken

In veel gevallen is de oorzaak van artrose in de rug onbekend. Pijnklachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd, maar de slijtage is meestal al jaren aan de gang. Mogelijke oorzaken van artrose in de rug zijn:

  • Overgewicht
  • Arbeidsintensieve werkzaamheden
  • Veel en zwaar sporten
  • Verkeerde stand van benen of voeten
  • Verkeerde schoenen
  • Beenlengteverschil

Therapie

Een afwijkende stand van de voeten of benen kan met podotherapeutische zolen worden beïnvloed. Door het beïnvloeden en ondersteunen van de voeten en benen wordt de belasting in de rug veranderd en kunnen pijnklachten verminderen. Bij een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Röntgenfoto’s kunnen de aanwezigheid van artrose in de rug aantonen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Artrose in de rug

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: