Hernia

Hernia nuclei pulposi

Een hernia in de onderrug is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de rug of nek uitstulpt. Door deze uitstulping kunnen aanwezige zenuwen bekneld raken, waarbij hevige pijn kan ontstaan.

Symptomen

Typerende symptomen van een hernia zijn een scherpe stekende pijn in de onderrug die uitstraalt naar billen en been. Meestal betreft het een duidelijke zijde. Er kan sprake zijn van krachtsverlies in een of beide benen of een doof gevoel in een bepaald gebied van het been. Hoesten, niezen en persen is pijnlijk. Soms is er sprake van urineverlies en obstipatie. Een bepaalde, vaak onverwachte, beweging is erg pijnlijk.

Oorzaken

Het ontstaan van een hernia heeft bij ieder persoon een andere oorzaak. Arbeidsintensief werk of veel tillen leiden niet per se tot een hernia. Een hernia is het gevolg van letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaan is. Vaak ontstaat dit soort letsel na het maken van een ongewone beweging.

Therapie

Rust is erg belangrijk bij een hernia. Arbeidsintensieve taken zoals tillen, bukken en snelle bewegingen moeten vermeden worden. Volledige bedrust wordt niet aangeraden. In de meeste gevallen gaat een hernia vanzelf over. Dit vereist echter veel tijd en geduld en kan al snel een aantal maanden duren. De podotherapeut kan na een eventuele operatie of een langdurig herstel onderzoeken wat de oorzaak is van de hernia. Podotherapeutische zolen kunnen helpen bij het voorkomen van de hernia. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Hernia

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: