Zenuwpijn

Ischias

Ischias is de naam van een zenuw die vanuit de heupen verder loopt naar de achterzijde van het been tot aan de achterzijde van de voet. Bij een irritatie van deze zenuw spreken we van een ischias. De zenuw is in dat geval vaak geïrriteerd, ontstoken, beklemd of beschadigd.

Symptomen

De klachten die optreden bij ischias kunnen per persoon verschillen. Vaak begint het met doffe pijn in de onderrug of bil die overgaat in stekende of brandende zenuwpijn in de bil met uitstraling naar het been. Het heffen en strekken van dit been is pijnlijk. Pijn kan tot in de voeten of tenen waarneembaar zijn. Pijnklachten worden erger bij verandering van houding, verkoudheid en afkoeling. Soms gaat een ischias gepaard met gevoelsstoornissen aan de achterzijde van het been. Als de ischiaszenuw beschadigd raakt, verslappen de kuitspieren en kan zelfs het reflex van de achillespees uitvallen. Klachten van een ischias komen erg overeen met de klachten van een hernia.

Oorzaken

De ischias-zenuw raakt geïrriteerd, ontstoken of beschadigd doordat er druk op de zenuw komt te staan. Het ontstaan van een ischias kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Verkeerde stand in de lage rug, bekken of been
  • Slechte houding
  • Zwangerschap
  • Strakke en stugge spieren in de rug of bil
  • Het niet goed functioneren van gewrichten in de rug of bekken

Kou, griep, overgewicht en een slechte weerstand zorgen daarnaast voor een vergroot risico op het ontwikkelen van ischias.

Therapie

Als klachten langer dan een week aanhouden en niet afnemen of u merkt dat klachten toenemen dient u een arts te raadplegen. Het is van belang om in beweging te blijven om spieren en pezen soepel en sterk te houden. Als er sprake is van een afwijkende voetstand kunnen podotherapeutische zolen deze corrigeren en daarmee de rug ondersteunen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Zenuwpijn Ischias

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: