Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan verschillende klachten in de voet, knie, heup of rug veroorzaken. Pijnklachten kunnen al optreden bij slechts een aantal millimeter beenlengteverschil. De meeste klachten komen voor aan één zijde van de rug of aan de buitenzijde van het heupgewricht.

Symptomen

Bij een beenlengteverschil kantelt het langere been meer naar binnen toe of het kortere been kantelt meer naar buiten toe. De knie van het langere been wordt vaak gebogen en het bekken, de rug en de schouders worden opgetrokken om de rug recht te houden. Deze houding wordt vaak onbewust aangenomen om het verschil in beenlengte te compenseren. Het aannemen van een compenserende houding kan vermoeide voeten, benen, heupen en rug veroorzaken.

Oorzaken

Het ontstaan van een beenlengteverschil kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

  • Aangeboren
  • Heupdysplasie
  • Groeistoornis (bij kinderen)
  • Botbreuken
  • Heupprothese of knieprothese

Therapie

Hoewel een beenlengteverschil niet altijd direct voor pijnklachten zorgt, is wel aan te raden het te corrigeren. De verkeerde houding kan op langere termijn voor klachten in het gehele lichaam zorgen. Een beenlengteverschil kan gecompenseerd worden door een hakverhoging in of onder de schoenen te dragen. De podotherapeut kan het verschil opmeten en de nodige verhoging met u bespreken. Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. Vaak dient de stand van de voeten en benen ook beïnvloed te worden met podotherapeutische zolen. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Beenlengteverschil

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: