Hypermobiliteit

Overbeweeglijkheid

Wanneer banden en pezen te soepel zijn, spreken we van hypermobiliteit. De gewrichten zijn extreem beweeglijk, omdat ze minder ondersteund worden door de banden en pezen. Hypermobiliteit komt veel voor bij jonge mensen en mensen van Aziatische afkomst. Wanneer hypermobiliteit pijnklachten geeft spreken we van het hypermobiliteitsyndroom (HMS).

Symptomen

Zolang de gewrichten en pezen niet overbelast raken, geeft hypermobiliteit over het algemeen geen pijnklachten. Bij forse belasting, zoals intensief sporten en zware arbeid, kunnen klachten ontstaan of toenemen. De klachten beginnen vaak op jonge leeftijd en worden minder met het ouder worden. Dit komt doordat de pezen en banden stugger worden wanneer u ouder wordt. Wanneer er sprake is van het hypermobiliteitssyndroom, kan het zijn dat de enkels vaak zwikken en u kunt het gevoel hebben minder stabiel te lopen. Knieklachten, meestal bij fietsen, hurken en traplopen worden ook vaak gezien. Veel klachten die voortkomen uit hypermobiliteit lijken op de symptomen van fibromyalgie.

Oorzaken

De exacte oorzaak van hypermobiliteit is niet bekend.

Therapie

Voor iedereen met pijnklachten door hypermobiliteit zal opnieuw gekeken moeten worden naar een geschikte behandeling. Wanneer er klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug aanwezig zijn, kunnen podotherapeutische zolen meer steun geven. Door deze extra steun zal het lichaam minder snel overbelast raken.

Door de (over)rekbaarheid van de gewrichten kan het zijn dat iemand met hypermobiliteit uitblinkt in turnen en ballet, terwijl bij krachtsport juist blessures zullen ontstaan.
Hypermobiliteit voet banden

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: