Naar binnen kantelen

Valgus

Het naar binnen kantelen van een lichaamsdeel wordt aangeduid met de term ‘valgus’. Zowel de grote teen, voet, enkel, knie en heup kunnen naar binnen kantelen. Een valgusstand van de voet wordt vaak verward met een platvoet. Een platvoet hoeft echter niet altijd naar binnen toe te kantelen. Wanneer de enkel of voet naar binnen kantelt, wordt meestal verwezen naar een podotherapeut.

Symptomen

Een valgusstand van de voet is goed te herkennen aan het slijtagepatroon van de schoenen. De schoenen slijten dan vooral aan de binnenzijde af. Daarnaast staat het onderbeen ten opzichte van het hielbeen niet loodrecht op elkaar en wijst het enkelgewricht naar binnen toe. Het naar binnen kantelen van de knie of heup is goed te herkennen aan de zogenaamde X-stand van de benen. Kinderen kunnen vaak struikelen en vallen wanneer de voet, enkel, knie of heup naar binnen kantelt.

Oorzaken

De oorzaken van een valgusstand lopen erg uiteen. In de meeste gevallen is de stand aangeboren en wordt deze versterkt door een afwijkend looppatroon. Andere mogelijke oorzaken voor het naar binnen kantelen van een lichaamsdeel zijn:

  • Chirurgische ingreep
  • Slecht genezen breuk
  • Overgewicht

Therapie

Een valgusstand kan gecorrigeerd worden met podotherapeutische zolen. Deze inlegzolen corrigeren het naar binnen kantelen van zowel de voet, enkel, knie of heup. De correctie vanuit podotherapeutische zolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt. Bij kinderen is er, afhankelijk van de leeftijd en de mobiliteit, vaak een actieve correctie mogelijk. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

X Benen

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: