Naar binnen lopen

Pronatie

We spreken van pronatie als de binnenzijde van de enkel of middenvoet naar binnen toe kantelt en de buitenrand van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Vlak na het neerzetten van de voet kantelen de voet en enkel naar binnen. Een normale pronatie is bedoeld om schokken op te vangen en is onderdeel van een gezond looppatroon. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar binnen staan bij het lopen (overpronatie). Hierdoor kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.

Symptomen

Klachten die worden veroorzaakt door het naar binnen lopen kunnen verschillend zijn. Veel voorkomende klachten bij overpronatie zijn hielklachten, achillespeesklachten en enkelklachten in zowel de binnen- als de buitenzijde van de enkel. Ook knieklachten, heupklachten en rugklachten komen vaak voor.

Oorzaken

Het te ver naar binnen kantelen van de voet wordt veroorzaakt doordat banden, spieren en pezen het naar binnen kantelen van de voet en enkel niet voldoende kunnen opvangen. De enkel en middenvoet zakken dan te ver door. Hierdoor komt er te veel trekkracht te staan op de banden, spieren en pezen, waardoor deze overbelast kunnen raken.

Therapie

Het afwijkende looppatroon dient gecorrigeerd te worden met een podotherapeutische zool. Naast een corrigerende zool kunnen goede schoenen de enkel en de middenvoet stabiliseren. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Pronatie voet

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: