Naar buiten lopen

Supinatie

We spreken van supinatie als de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten toe kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Een normale supinatie is bedoeld om de afwikkeling van de voet te optimaliseren en zorgt voor een goede afzet van de voet. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar buiten staan bij het lopen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.

Symptomen

Klachten kunnen erg uiteenlopen. Veel voorkomende klachten bij het naar buiten lopen zijn enkelklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten.

Oorzaken

Het naar buiten lopen kan veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand, zoals een holvoet. Deze afwijkende voetstand veroorzaakt vaak een supinerend looppatroon. De enkel en middenvoet kantelen dan te ver naar buiten toe, waardoor er teveel trekkracht komt te staan op de banden, spieren en pezen. Bij hoge en lange belasting kunnen deze banden, spieren en pezen overbelast raken en uiteindelijk klachten geven.

Therapie

De podotherapeut zal kijken in hoeverre de voet bepaalde correcties toelaat en kan hiervoor een op maat gemaakte podotherapeutische zool maken. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Supinatie

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: