O-benen

Genua vara

Genua vara, ook wel O-benen genoemd, is een standsafwijking van de benen. Hierbij staan de benen naar buiten gedraaid, waardoor er een ‘O-stand’ lijkt te ontstaan. De knieën staan in een knik naar buiten. Baby’s hebben bij de geboorte O-benen, dit is normaal.

Symptomen

Een o-stand van de benen hoeft in eerste instantie niet te leiden tot klachten. Er ontstaat geleidelijk meer trekkracht op de buitenkant van de voeten en knieën, waardoor klachten later pas kunnen ontstaan. De trekkracht en druk aan de buitenzijde van de voeten en benen kan er voor zorgen dat spieren, pezen en banden sneller overbelast raken. O-benen gaan vaak gepaard met het naar buiten kantelen van de voet.

Oorzaken

Het ontstaan van O-benen is genetisch bepaald. In het eerste levensjaar verandert de O-stand van de benen naar een normale, rechte stand. Het scheenbeen en dijbeen worden rechter en de voetzolen draaien naar binnen. Het is mogelijk dat problemen aan het skelet, zoals rachitis of tumoren de groei van de benen zodanig beïnvloeden dat de O-stand in stand blijft of erger wordt.

Therapie

Podotherapeutische zolen kunnen de stand van zowel de voeten als de knieën deels beïnvloeden. Zolen kunnen daarnaast ook trekkracht en druk aan de buitenzijde van de voeten en benen verminderen om blessures te voorkomen.

O Benen

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: