Platvoet

Pes planovalgus

Een platvoet is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt als het ware de grond. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug.

Symptomen Platvoet

Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten is deze voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust.

Kinderen hebben bij de geboorte platvoeten. Dit is normaal. De platte voeten verhogen de stabiliteit bij de het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. In een normale situatie is de voetboog volledig ontwikkeld na twaalf jaar en rust de voetboog daarna niet meer op de grond.

Door het naar binnen zakken van de voeten, kunnen ook de knieën en heupen naar binnen zakken. Dit zorgt ervoor dat er ook in de knieën en heupen klachten kunnen ontstaan. 

Oorzaken Platvoet

Bij een soepele platvoet kan er sprake zijn van soepele banden, spieren en pezen. Deze kunnen de voetboog niet in stand houden, door belasting van lichaamsgewicht. 

Een stijve platvoet is in tegenstelling tot een soepele platvoet vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt in dat geval veroorzaakt doordat gewrichten in de voet een afwijkende stand aannemen en daarbij eventueel vergroeien, of doordat botjes in de voet vergroeid zijn.

Bij het ouder worden wordt de voetboog steeds lager. Mede om die reden ziet de podotherapeut meer klachten ontstaan aan de voeten, benen en rug bij mensen van een hogere leeftijd.

Therapie Platvoet

Mensen met platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning van podotherapeutische zolen kunnen de kans op blessures verkleinen. De therapie hangt af van het type platvoet: soepel of stijf (niet-structureel of structureel).

Een soepele platvoet is te corrigeren door de voetboog te ondersteunen met podotherapeutische zolen en de juiste schoenen. Hiermee kan de functie van de spieren, banden en pezen gedeeltelijk worden ‘overgenomen’. Een stijve platvoet is niet te corrigeren, maar wel te ondersteunen. Hiermee zorgt de podotherapeut ervoor dat de voet niet verder doorzakt.

Door het ondersteunen van de voetboog zal de voet tijdens het staan en lopen beter belast worden. De ondersteuning kan de kans op blessures verminderenBij een forse afwijking kunnen orthopedische schoenen uitkomst bieden.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: