Platvoet

Pes planovalgus

Een platvoet is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt als het ware de grond. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug.

Symptomen

Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten is deze voetboog zodanig laag dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Kinderen hebben bij de geboorte platvoeten. Dit is normaal. De platvoeten verhogen de stabiliteit bij de het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. In een normale situatie is de is de voetboog volledig ontwikkeld na twaalf jaar.

Oorzaken

Het doorzakken van de voetboog wordt onder andere veroorzaakt door slappe banden, spieren en pezen en de grootte van bepaalde voetbotjes.

Stijve platvoeten zijn in tegenstelling tot soepele platvoeten vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt veroorzaakt doordat gewrichten in de voet een afwijkende stand aannemen of doordat botjes in de voet vergroeid zijn. Bij het ouder worden wordt de voetboog steeds lager. De podotherapeut ziet daarom meer klachten ontstaan aan de voeten, benen en rug bij mensen van een hogere leeftijd.

Therapie

Mensen met platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning van podotherapeutische zolen kunnen de kans op blessures verkleinen. Bij volwassenen is het niet mogelijk om de stand permanent te corrigeren met podotherapeutische zolen. Bij een forse afwijking kunnen orthopedische schoenen op maat gemaakt worden.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: