X-benen

Genua valga

Genua valga, ook wel X-benen genoemd, is een standsafwijking van de benen. Hierbij staan de benen naar binnen gedraaid, waardoor er een ‘X-stand’ lijkt te ontstaan. De knieën staan in een knik naar binnen. Jonge kinderen van 2 tot 6 jaar hebben een natuurlijke X-stand van de benen. De voeten zijn bij deze leeftijd ook wat platter. Zowel de X-stand als de platte voeten trekken in de meeste gevallen bij na het zesde levensjaar.

Symptomen

Een X-stand van de benen hoeft in eerste instantie niet te leiden tot klachten. Er ontstaat geleidelijk meer trekkracht en druk op de binnenkant van de voeten en knieën, waardoor klachten later pas kunnen ontstaan. De trekkracht en druk aan de binnenzijde van de voeten en benen kan er voor zorgen dat spieren, pezen en banden sneller overbelast raken. X-benen gaan vaak gepaard met het naar binnen kantelen van de voet.

Oorzaken

Het ontstaan een X-stand kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Hypermobiliteit
  • Verkromming van het scheenbeen
  • Verkromming van het dijbeen
  • Verkeerde manier van kruipen (bij baby’s)
  • Het aannemen van een W-zit (bij kinderen)
  • Overgewicht

Therapie

Podotherapeutische zolen kunnen de stand van zowel de voeten als de knieën deels beïnvloeden. Zolen kunnen daarnaast ook trekkracht en druk aan de binnenzijde van de voeten en benen verminderen om blessures te voorkomen. Actieve correctie van de benen is mogelijk bij (jonge) kinderen.

X Benen

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: