Bultje op de hiel

Haglundse exostose

Een haglundse exostose is een bottige verdikking aan de achterzijde van het hielbeen. Een haglundse exostose hoeft niet direct klachten te geven. Pijnklachten ontstaan vaak door verkeerde schoenen.

Symptomen

De pijn bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen. Hier is een duidelijke harde verdikking (bultje) waarneembaar. De pijn neemt toe bij het dragen van bepaalde schoenen. De druk van de schoen kan zodanig irriteren dat er ontstekingsverschijnselen optreden waarbij het hielbeen rood, warm en dik wordt.

Oorzaken

Wanneer er meer botvorming plaatsvindt op het hielbeen, kan een haglundse exostose onstaan. In de meeste gevallen worden pijnklachten van het bultje dat zich vormt veroorzaakt door een schoen die op de hiel drukt.

Therapie

De hielkap van de schoen, het contrefort, dient een ronde achterlijn te hebben en niet recht te lopen. Bij het kopen van nieuwe schoenen wordt geadviseerd om het contrefort eventueel te laten oprekken bij de podotherapeut of (orthopedische) schoenmaker. De podotherapeut kan u helpen door eventueel podotherapeutische zolen te maken om uw voetstand te corrigeren en de druk van de verdikking te halen met vilttherapie. Ook kan de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies geven.

Haglundse Exostose

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: