Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever

Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd raakt. Doorgaans komt deze klacht voor bij kinderen in de grootste groeifase, dat is tussen de 8 en 13 jaar. In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De buitenste laag van het hielbeen raakt bij belasting geïrriteerd. Dit kan aan een of aan beide voeten pijnlijk zijn. De pijnklacht wordt vaak verward met achillespeesklachten. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen

De pijn bevindt zich op de achterzijde van het hielbeen tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is een stekende of zeurende pijn en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

Oorzaken

Tijdens de groei is de groeischijf achter op het hielbeen van de voet kwetsbaar. Wanneer de voet veel belast wordt door veel te sporten, spelen of lopen kan deze groeischijf geïrriteerd raken. Bij een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen toe kantelen van de voet, kan Morbus Sever sneller ontwikkelen. In sommige gevallen kan de pijnklacht ontstaan na een ongeluk. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening dan aantonen.

Therapie

Pijnklachten bij Morbus Sever gaan meestal vanzelf over wanneer het kind uit de grootste groeifase is. Het is belangrijk om rust te houden, maar dat is niet altijd makkelijk voor kinderen. De podotherapeut kan daarom tot de grootste groeifase voorbij is podotherapeutische zolen maken. Deze zolen ontlasten het hielbeen en corrigeren een eventuele afwijkende stand van de voet. Rekoefeningen van de achillespees en het dragen van goede, stevige schoenen met een dempende zool kunnen daarnaast ook verlichting geven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Morbus sever

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: