Overbelaste achillespees

Achillespees tendinopathie

Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Wanneer de structuur van de pees zodanig verandert dat herstel niet meer mogelijk is, is de kans groot dat de pees afscheurt.

Symptomen

Bij een overbelasting van de achillespees is er een constante zeurende (chronische) pijn aanwezig in de achillespees. Bij veel lopen en staan en bij activiteiten als traplopen en op de tenen lopen worden de klachten erger. Er kan ter hoogte van de achillespees een duidelijke verdikking zichtbaar en voelbaar zijn. Ook kan krachtsverlies optreden in de pijnlijke voet, door de pijn of door een mogelijke scheur in de achillespees.

Oorzaken

De oorzaken van een achillespeesoverbelasting lopen erg uiteen. Sporters die de voet veel belasten, zoals hardlopers en mensen die veel springen tijdens het sporten, hebben een verhoogd risico. Mogelijke andere oorzaken voor het ontstaan van een overbelasting van de achillespees zijn:

  • Verkeerde opbouw van de training
  • Trainen op een andere ondergrond dan normaal
  • Overgewicht
  • Voetstand en looppatroon

Therapie

De podotherapeut kijkt naar het gehele lichaam en achterhaalt de oorzaak van uw pijnklachten. Als er een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden. Deze zolen optimaliseren de afwikkeling en de stand van de voet. Daarnaast is het van belang om de achillespees te rekken en rust te houden. Rust is erg belangrijk. De stevigheid van uw schoenen speelt ook een belangrijke rol. De podotherapeut zal een klachtgericht schoenadvies aan u meegeven. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Tendinopathie Achillespees gemarkeerd

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: