Slijmbeursontsteking bij de achillespees

Bursitis subcutane calcaneare

Een slijmbeurs is een met vloeistof gevulde buidel die zich bevindt op plaatsen waar huid en spier over een bot moeten glijden. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de weefsels soepel over elkaar glijden. Er bevindt zich een slijmbeurs zowel vóór als achter de achillespees.

Symptomen

Een slijmbeursontsteking bij de achillespees kenmerkt zich door de verdikking. Deze bevindt zich vlak boven het hielbeen, waar de achillespees loskomt van de aanhechting. Soms is er een rode verkleuring te zien. Een bekend verschijnsel is het moeilijk op gang komen na een rustmoment of bij intensieve belasting, zoals bij het sporten.

Oorzaken

Een slijmbeursontsteking bij de hiel ontstaat door wrijving tussen de huid en het hielbeen. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. De ontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een drukkende schoen, zoals hoge hakken of een sportschoen die niet goed aansluit. Daarnaast hebben bepaalde voettypes, zoals een holvoet, een grotere kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking.

Therapie

Vaak geneest een slijmbeursontsteking vanzelf na rust. Het is van belang een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Stevige en goed passende schoenen zorgen er voor dat er niet te veel wrijving plaatsvindt op de slijmbeurs. Indien er een afwijkende stand van het hielbeen aanwezig is kunnen podotherapeutische zolen deze corrigeren en de voet ondersteunen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Bursitis subcutane calcaneare

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: