Peesoverbelasting kuitspier

Tendinopathie m. peroneus brevis

Bij een peesoverbelasting van de kuitspier bevindt de pijn zich meestal aan de buitenzijde van de voet. Deze spier heeft een belangrijke functie bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Wanneer de structuur van de pees zodanig verandert dat herstel niet meer mogelijk is, is de kans groot dat de pees afscheurt.

Symptomen

De pijn bevindt zich in het midden van de buitenzijde van de voet en kan doorstralen naar de buitenzijde van de enkel. De pijn wordt vaak omschreven als een zeurend of stekend en wordt erger bij het traplopen of het op de tenen staan. Soms ontstaat de klacht door het verzwikken van de enkel. Meestal staat de voet erg naar buiten gekanteld.

Oorzaken

De kans dat er een overbelasting van de kuitspier ontstaat is groter bij een holle voet. Daarnaast kunnen bepaalde werkzaamheden, zoals het langdurig staan op een ladder of een trap meespelen in het ontwikkelen van een overbelastingklacht. De pijn is meestal geleidelijk ontstaan, maar kan ook voortkomen door het verzwikken van de enkel. Soms is het soort schoenen de oorzaak van de klacht. Als de schoen te krap, te smal of te klein is, wordt de stabiliteit van de enkel verminderd. Hierdoor kan de kuitspier gemakkelijk overbelasten.

Therapie

Een holle voet die naar buiten kantelt kan gecorrigeerd worden met podotherapeutische zolen. Ook wanneer de stabiliteit van de enkel verminderd is kunnen de zolen uitkomst bieden. Daarnaast kan de oorzaak van de klacht in de schoenen liggen. De podotherapeut kan hierin een gericht advies geven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Overbelaste pees in voet

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: