Jicht

Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Na de eerste aanval gaat jicht bij veel mensen over in een chronische vorm. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Het grote teengewricht is hier doorgaans een van.

Symptomen

Een eerste jichtaanval kan vrij spontaan en snel opspelen. Vaak betreft dit het grote teengewricht, maar ook andere gewrichten als enkels en knieën kunnen ontstoken raken. Het gewricht wordt dikker, warmer, stijf en doet veel pijn. De huid rondom het gewricht wordt rood en staat strakgespannen. Bij een jichtaanval ontstaat er een jichttophie. Dit is een pijnlijke ophoping van uraatkristallen in de huid. Het zijn wit doorschijnende knobbeltjes op en om het gewricht heen. Dit kan zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking niet wordt verdragen. Behalve in de gewrichten ontstaan ontstekingen ook in pezen of slijmbeurzen.

Oorzaken

De oorzaak van jicht is te vinden in de stofwisseling. Door de ophoping van de urinezuurkristallen in gewrichten of langs pezen ontstaat er een heftige ontstekingsreactie. Een verhoogde aanmaak van urine of een verminderde afvoer ervan kunnen ervoor zorgen dat er te veel urinezuur in het bloed terecht komt. Deze afwijking kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door ziektebeelden als psoriasis, kanker en een verminderde nierfunctie. Chemotherapie, overgewicht overmatig alcoholgebruik, purinerijk voedsel en bepaalde medicatie kunnen daarnaast de afvoer of aanmaak van urinezuur verstoren.

Therapie

Jicht wordt doorgaans behandeld met medicatie. Tijdig beginnen met medicatie kan gewrichtsschade voorkomen. De podotherapeut kan in het geval van een acute jichtaanval weinig voor u doen. Bij chronische jicht kunnen podotherapeutische zolen het grote teengewricht en eventuele ontstoken enkels en pezen ondersteunen. De podotherapeut kan daarnaast de wondbehandeling uitvoeren als er sprake is van een jichtulcus (geknapte jichttophie).

Jicht grote teen

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: