Zenuwinklemming grote teen

Joplin’s Neuroma

Een Joplin’s neuroma is een verdikking van de zenuw aan de binnenzijde van het grote teengewricht, veroorzaakt door een inklemming van de zenuw. Joplin’s neuroma ontstaat vaak bij een scheefstaande grote teen (hallux (abducto) valgus).

Symptomen

Vaak wordt een doof en verminderd gevoel waargenomen aan de buitenzijde van de grote teen. Ook kan er een brandende, stekende, warme of zeurende pijn aanwezig zijn. De pijnklacht verloopt vaak vanuit het grote teengewricht naar de binnenzijde van de teen toe. Bij het lopen op blote voeten zakt de pijn weg.

Oorzaken

Schoenen die smal en krap zijn veroorzaken druk op het grote teengewricht. Door deze druk kan de zenuw verdikt raken en een verstoord gevoel geven. Daarnaast is er bij een scheve grote teen een grotere kans dat de zenuw klem komt te zitten, omdat de voet door deze scheefstand minder ruimte heeft in de schoen.

Therapie

Het is belangrijk om schoenen te dragen met de juiste maat, zowel in lengte als in breedte. Er mogen geen stiksels, naden of plastic kappen op de knobbel van het grote teengewricht lopen. De schoen kan eventueel ‘uitgeknobbeld’ worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de knobbel bij het grote teen gewricht. Dit kan zowel uw podotherapeut als een schoenmaker voor u doen.

Joplins Neuroma

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: