Ziekte van Köhler 1

Morbus Köhler 1

De ziekte van Köhler 1 (Morbus Köhler 1) is een ziekte waarbij een klein botje aan de binnenkant van de voet verminderde bloedtoevoer heeft of heeft gehad. De ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de twee en vijf jaar. Zonder voldoende bloedtoevoer sterven de botweefselcellen, waardoor de botdichtheid vermindert. Morbus Köhler 1 en Morbus Köhler 2 zijn dezelfde ziekte, maar tasten een verschillend botdeel aan. Als gevolg van de ziekte kan er osteoporose ontstaan, waardoor botbreuken gemakkelijk ontstaan.

Symptomen

De ziekte van Köhler 1 kan roodheid, pijn en zwelling aan de binnenzijde van de voet geven. Vaak gaat het kind hinkelen omdat hij of zij de voet niet wil belasten. De pijn kan zo erg worden dat lopen bijna niet meer mogelijk is.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Köhler is vaak onbekend. Een mogelijke oorzaak is het afknellen van het bloedvat. De late verbening van het botdeel – twee tot vier jaar na de geboorte – en zijn bijzondere ligging tussen de voetwortelbeenderen, maken dat de kans aanwezig is dat het bloedvat tijdens de groei wordt afgekneld.

Therapie

Door de voetboog te ondersteunen met podotherapeutische zolen, kunnen de klachten verminderd worden. Podotherapeutische behandeling richt zich met name op het verminderen van pijnklachten, maar niet op het genezen van de ziekte. De gemiddelde genezing van de ziekte van Köhler duurt acht maanden. In sommige gevallen wordt de voet ingegipst.

Morbus kohler

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: