Peesoverbelasting achterste scheenbeenspier

M. Tibialis Posterior

De achterste scheenbeenspier loopt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De spier heeft een belangrijke functie bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Volledig herstel is in dit stadium nog mogelijk. In het volgende stadium kan de structuur van de pees veranderen. Enig herstel is vanaf dan nog maar mogelijk. Wanneer de structuur van de pees zodanig verandert dat herstel niet meer mogelijk is, is de kans groot dat de pees afscheurt.

Symptomen

Klachten treden op voor, tijdens en na belasting. Bij veel lopen, staan en sporten worden de klachten erger. Doorgaans worden de klachten aan de binnenzijde van de voet aangegeven met uitstralende pijn naar de achterzijde van de enkel. De pijn is vaak geleidelijk ontstaan en wordt op den duur erger.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een overbelaste pees van de achterste scheenbeenspier. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voet of voetfunctie. Met name een platvoet of een voet waarbij het hielbeen erg naar binnen kantelt vergroot het risico op overbelasting. Hoe meer trekkracht er op een spier staat, hoe sneller deze overbelast raakt.

Therapie

De podotherapeut kijkt naar het gehele lichaam en achterhaalt de oorzaak van de pijnklachten. Indien een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt. Deze zolen optimaliseren de afwikkeling en de stand van de voet. Daarnaast is het van belang om rust te houden. De stevigheid van uw schoenen speelt ook een belangrijke rol. De podotherapeut zal een klachtgericht schoenadvies aan u meegeven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

m. tibialis posterior

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: