Peesoverbelasting voorste scheenbeenspier

M. tibialis anterior

De voorste scheenbeenspier loopt via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De pees die hieraan hecht zorgt ervoor dat de voet niet op de grond klapt bij het lopen en tilt de voet als het ware op. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Volledig herstel is in dit stadium nog mogelijk. In het volgende stadium kan de structuur van de pees veranderen. Enig herstel is vanaf dan nog maar mogelijk. Wanneer de structuur van de pees zodanig verandert dat herstel niet meer mogelijk is, is de kans groot dat de pees afscheurt.

Symptomen

Doorgaans bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van de voet en straalt de pijn uit naar de wreef. Klachten treden op voor, tijdens en na belasting. Bij veel lopen, staan en sporten worden de klachten erger. Druk van de schoen aan de binnenzijde van de voet kan pijnlijk zijn. Bij krachtsverlies of het niet goed meer kunnen heffen van de voet kan de pees afgescheurd zijn.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een overbelaste pees van de voorste scheenbeenspier. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voet of voetfunctie. Met name een platvoet of een voet die erg naar binnen kantelt vergroot het risico op overbelasting. Hoe meer trekkracht er op een spier staat, hoe sneller deze overbelast raakt.

Therapie

De podotherapeut kijkt naar het gehele lichaam en achterhaalt de oorzaak van de pijnklachten. Indien een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt zullen er podotherapeutische zolen worden gemaakt. Deze zolen optimaliseren de afwikkeling en de stand van de voet. Daarnaast is het van belang om rust te houden. De stevigheid van uw schoenen speelt ook een belangrijke rol. De podotherapeut zal een klachtgericht schoenadvies aan u meegeven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

M tibialis anterior

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: