Zenuwinklemming enkel

Tarsaal tunnel syndroom

Bij een tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel aanwezig. Deze zenuwbeklemming kan er voor zorgen dat het gevoel en de motoriek van de voet verstoord raken.

Symptomen

Vaak is er sprake van een brandende, stekende, zeurende pijn of een warm gevoel onder de hiel, voetzool of in de tenen. Zonder schoenen lopen kan de pijn verminderen.

Oorzaken

Het tarsaal tunnel syndroom kan ontstaan door een constante druk door zwelling (oedeem). In veel gevallen is de enkel in het verleden verzwikt, verstuikt of beschadigd geweest en er was een verdikking of zwelling rondom de binnenzijde van de enkel aanwezig. Een andere oorzaak is een afwijkende stand van de voet, zoals een doorgezakte voet (platvoet) of een voet die fors naar binnen kantelt.

Therapie

Wanneer de podotherapeut constateert dat de voet een afwijkende stand heeft, kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt. Deze zolen corrigeren de voetstand en krijgt de zenuw meer ruimte. Daarnaast is het belangrijk om geen hoge hakken te dragen.

Tarsaal tunnel syndroom

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: