Artrose enkelgewricht

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Bij artrose in het enkelgewricht is er minder kraakbeen aanwezig in het bovenste spronggewricht. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen

Artrose in het enkelgewricht geeft vaak een stekende pijn in de enkel. De gehele enkel voelt dof, maar de klachten kunnen zich soms ook alleen aan de binnen- of buitenzijde van de enkel bevinden. Artrose gaat meestal gepaard met opstartklachten. De enkel voelt stijf aan en kan het gevoel geven op slot te zitten. Pijnklachten zijn geleidelijk ontstaan. Veel lopen en staan geeft meer pijnklachten, maar ook hurken, traplopen en fietsen verergert de pijn.

Oorzaken

Het ontwikkelen van artrose in het enkelgewricht is een langzaam proces met verschillende mogelijke oorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een forse standsafwijking of afwijkende voetfunctie
  • Foute stand van een botje (talus) in het enkelgewricht
  • Vaak zwaar materiaal tillen
  • Jicht
  • Reuma
  • Breuk in het verleden

Therapie

Om het enkelgewricht te ondersteunen kunnen podotherapeutische zolen worden gemaakt. Daarnaast kunnen schoenen met een afwikkeling en een hoge schacht pijnverlichting geven. De podotherapeut kan u verder adviseren over de belastbaarheid en u een klachtgericht schoenadvies meegeven. In sommige gevallen kunnen er in overleg met de podotherapeut orthopedische schoenen gemaakt worden.

Artrose enkelgewricht

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: