Zenuwinklemming buitenzijde enkel

Sinus tarsi syndroom

Tussen de gewrichtsvlakken in de enkel loopt een holte die de sinus tarsi wordt genoemd. Door deze holte lopen bloedvaten en zenuwen. Met name de zenuwen kunnen geïrriteerd of ingeklemd raken bij een platvoet of bij voeten die naar binnen kantelen. Deze irritatie noemen we het sinus tarsi syndroom.

Symptomen

Mogelijke symptomen van het sinus tarsi syndroom zijn een stekende, brandende pijn en een doof, tintelend of prikkelend gevoel aan de buitenzijde van de enkel. De pijn treedt met name op bij het afwikkelingen van de voet tijdens het lopen.

Oorzaken

Bij een afwijkende stand van de voet, met name bij platvoeten en voeten die fors naar binnen toe kantelen (valgus), raken de zenuwen in de sinus tarsi ingeklemd. Bij iedere stap die gezet wordt treedt er opnieuw een inklemming op. Op den duur leidt dit tot een irritatie van de zenuwen en ontstaan blijvende klachten. Ook treedt het sinus tarsi syndroom vaker op bij het veel zwikken van de enkel. Sporters zoals dansers, volleybal- en basketbalspelers, mensen met overgewicht en mensen met reumatoïde artritis hebben daarnaast een verhoogd risico op het ontwikkelen van de klachten.

Therapie

Het sinus tarsi syndroom wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende stand van de voet. Podotherapeutische zolen kunnen de stand van de voet optimaliseren en corrigeren. Stevige schoenen met een stevige hielkap (contrefort) zijn daarnaast belangrijk. De podotherapeut kan u hiermee verder helpen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Sinus tarsi syndroom

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: