Bultje op de zijkant van de voet

Tailor’s bunion

Tailor’s bunion is de benaming voor een uitstulping aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Soms is er sprake van extra botaanmaak, maar vaak gaat het om een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen. ‘Tailor’ betekent vrij vertaald in het Engels ‘kleermaker’. Het vaak zitten in een kleermakerszit kan de klacht veroorzaken en hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken.

Symptomen

Bij een tailor’s bunion is er een stekende pijn aanwezig aan de buitenzijde van de voet, ter hoogte van het kleine teengewricht. Het uitstekende deel kan rood, warm en dik worden. Er is dan sprake van een ontsteking. De pijnklachten treden vooral op bij het lopen en het dragen van schoenen. Het uitstekende deel voelt hard of zacht aan en kan pijnlijk zijn.

Oorzaken

Te krappe en te smalle schoenen spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van een bultje op de zijkant van de voet. De druk die de schoenen geven op de voet kunnen zorgen voor extra botaanmaak en een scheefstand van de kleine teen. Ook het veel zitten in een kleermakerszit kan een uitstulping veroorzaken.

Therapie

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van uw (pijn)klachten. Een podotherapeut kan u een passend schoenadvies geven. Daarnaast kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u maken om een eventuele verkeerde voetstand te corrigeren. In sommige gevallen kunnen orthopedische schoenen gemaakt worden door de orthopedisch schoenmaker.

Tailors bunion

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: