Verzwikte enkel

Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Deze houden de botstukken stevig bij elkaar en zorgen ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt. Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe.

Symptomen

Indien de enkel naar buiten is geklapt is de pijn aan de buitenzijde van de enkel aanwezig. Met name vlak na de verzwikking doet de enkel zeer en kan er niet tot nauwelijks op gelopen worden. De enkel wordt langzaam dikker. Bij het oprekken van de enkelbanden kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de enkelband. Soms scheurt zelfs de gehele enkelband. De enkel kan blauw worden wanneer er een bloedvat beschadigd is geraakt.

Oorzaken

Door een misstap of onverwachte beweging kan de voet te ver naar binnen of naar buiten omklappen. Wanneer de voet naar buiten toe zwikt worden de buitenste enkelband opgerekt. Bij het naar binnen zwikken van de voet worden de binnenste enkelbanden opgerekt. Sommige bewegingen en activiteiten geven meer kans op verzwikkingen, zoals bepaalde sporten of bij het lopen op ongelijke ondergrond. Wanneer de enkelbanden erg flexibel (hypermobiel) of zwak zijn verzwikt een enkel sneller.

Therapie

Direct nadat de enkel verzwikt is moet deze gekoeld worden. Dit voorkomt dat er zwelling zal optreden. De zwelling neemt doorgaans na twee tot drie dagen af. Tot die tijd dient de enkel zo min mogelijk belast te worden. Om zwelling tegen te gaan kunt u de voet hoog leggen. Indien de meeste pijn en zwelling is afgenomen kan de voet langzamerhand meer belast worden. Ga nooit over uw pijngrens heen en luister naar uw lichaam. U kunt de enkel ondersteunen door een drukverband of taping te laten zetten door de podotherapeut of fysiotherapeut. Een verzwikte enkel geneest bijna altijd vanzelf. De kans dat u uw enkel opnieuw verzwikt is in de eerste weken na herstel groter. Indien de enkels regelmatig verzwikken of het herstelproces niet voldoende herstel oplevert kan de podotherapeut u verder helpen.

Verzwikte enkel

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: