Hielspoor

Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd’, is een ontsteking van de peesplaat onder het hielbeen. De peesplaat waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De pees heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet tijdens het lopen. Bij forse belastingen kan de peesplaat eventueel ontstoken raken (fasciitis plantaris) en uiteindelijk resulteren in een chronische klacht (fasciosis plantaris).

Oorzaken

De oorzaken van een peesplaatoverbelasting lopen erg uiteen.  Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Sporten waarbij de voet veel belast wordt
  • Verkeerde verhouding tussen belasting en belastbaarheid
  • Overgewicht
  • Ondergrond
  • Voetstand en het afwikkelpatroon

Symptomen

Bij een peesplaatoverbelasting is er een scherpe stekende pijn onder de voet aanwezig. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bij het opstaan uit bed of lopen na een tijd te hebben gezeten, voelt de voet stijf aan en is er een scherpe pijn aanwezig midden onder het hielbeen. De pijn zakt langzaam bij het lopen, maar kan bij veel lopen en staan weer toenemen. Soms straalt de pijn uit naar de holte van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Therapie

De podotherapeut kijkt naar het gehele lichaam en achterhaalt de oorzaak van uw klachten. Indien een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt kunnen er podotherapeutische zolen vervaardigd worden. Ook is het mogelijk om medical taping of sport taping toe te passen. Doorgaans is rust bij een peesplaatoverbelasting van belang. De stevigheid van uw schoenen speelt ook een belangrijke rol in het ontwikkelen van fasciitis plantaris. Uw podotherapeut zal een klachtgericht schoenadvies aan u meegeven. Indien nodig zal er gekeken worden of een aanvullende therapie, zoals het dragen van een (nacht)spalk of fysiotherapie, voor u uitkomst kan bieden.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: