Hielspoor

Fasciitis plantaris

De peesplaat onder de hiel waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris.

Zijn uw eerste stappen in de ochtend pijnlijk?

Symptomen

Bij een peesplaatoverbelasting kunt u een scherpe, stekende pijn onder de voet voelen. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bijvoorbeeld wanneer u ‘s ochtends opstaat uit bed of uit een stoel waarin u een tijd heeft gezeten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe pijn aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Oorzaken

De oorzaken van een peesplaatoverbelasting (hielspoor) zijn verschillend. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand
  • Afwijkend looppatroon
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van de sporttraining
  • Toename van uw gewicht
  • Te korte kuitspieren

Wat kunnen we eraan doen?

De stekende pijn is goed te bestrijden. Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kunnen podotherapeutische zolen een oplossing voor u zijn. Voldoende rust en de stevigheid van uw schoenen zijn daarnaast erg belangrijk. De podotherapeut beoordeelt uw schoenen en kan hierin een advies geven. Ook kan de podotherapeut medical taping of sport taping toepassen en bepalen of een aanvullende therapie, zoals het dragen van een (nacht)spalk of fysiotherapie, voor u uitkomst kan bieden.

Hielspoor

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij:

Wij zijn aangesloten bij: