Ziekte van Köhler 2

Morbus Köhler 2

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg of de ziekte van Köhler genoemd, betreft een groeistoornis van het tweede middenvoetsbeentje. Door de groeistoornis sterft een deel van het bot af. De ziekte ontstaat vaak tijdens de puberteit en met name meisjes hebben hier last van. Morbus Köhler 1 en Morbus Köhler 2 zijn soortgelijke ziekten, maar tasten een verschillend bot in de voet aan.

Symptomen

Pijn wordt beschreven bij het gewrichtje van de tweede teen. De pijn kan een tijd verdwijnen en later weer terug komen. De voorvoet is gezwollen en het gewricht van het aangedane middenvoetsbeentje wordt stijver. Klachten kunnen zo erg worden dat lopen bijna niet meer mogelijk is. Als gevolg van de ziekte kan er osteoporose ontstaan, waardoor botbreuken gemakkelijk kunnen ontstaan. De ziekte van Köhler 2 wordt daarom vaak pas opgemerkt wanneer het middenvoetsbeentje is gebroken.

Oorzaken

De oorzaak van Morbus Köhler 2 is vaak onbekend. De ziekte treedt meestal op bij pubers en jong volwassenen en komt vaker bij meisjes dan bij jongens voor. Als de ziekte bij volwassenen ontstaat, gaat het vaak om fanatieke sporters die de voet overbelasten. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de ziekte zijn:

  • Slechte doorbloeding als gevolg van de groei
  • Grote hoeveelheid belasting op de voet

Therapie

Morbus Köhler 2 geneest in de meeste gevallen niet vanzelf. Behandeling is gericht op het wegnemen van pijnklachten, maar niet op het genezen ervan. Een verbeterde drukverdeling en afwikkeling van de voet bij het lopen kunnen de pijnklachten verminderen. Podotherapeutische zolen of aangepaste schoenen kunnen hierbij uitkomst bieden. Soms is gipsverband (loopgips) in de acute fase noodzakelijk om de voet te ontlasten. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Morbus Kohler 2

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: