Mortonse Neuralgie

Zenuwinklemming tussen twee tenen

Mortonse neuralgie is een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De klacht komt voor tussen de derde en vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd, waardoor pijnklachten ontstaan. Door langdurige beklemming van de zenuw kan er een verdikking in deze zenuw ontstaan, waardoor de klachten steeds erger worden. Vaak wordt ook over een ‘Morton Neuroom’ gesproken. Hierbij betreft het specifiek een verdikking. De term ‘Neuralgie’ is een verzamelnaam, waarbij de inklemming van de zenuw meerdere oorzaken kan hebben.

Bekijk de video waarin wij de klacht kort toelichten.

Symptomen

Een zenuwinklemming kan zich uiten in tintelingen, prikkelingen, een doof en koud gevoel, stroomstootjes, kramp en een brandende of stekende pijn. Ook wordt wel eens een ‘dubbel-sok-gevoel’ waargenomen, waarbij het voelt alsof de sok dubbel in de schoen zit. Autorijden en smalle schoenen geven meer pijnklachten. Bij het uittrekken van de schoenen trekt de pijn weg. Soms voelen mensen met een mortonse neuralgie een ‘klik’ bij het lopen of hebben ze het gevoel dat de middenvoetsbeentjes ‘over elkaar schuren’.

Oorzaken

In veel gevallen zijn verkeerde schoenen de oorzaak van de pijn. Smalle of krappe schoenen, maar ook schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat de zenuw makkelijker beklemd komt te zitten. Mortonse neuralgie komt daarom veel voor bij mensen met een bredere voorvoet of een voorvoet die in de loop der jaren meer is gaan spreiden en doorzakken. Andere mogelijke oorzaken voor het inklemmen van de zenuw zijn:

  • Hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Verkeerde voetstand
  • Verkeerd looppatroon

Behandeling Mortonse Neuralgie

De juiste schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van de (pijn)klachten. De podotherapeut kan u adviseren over welke schoenen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast kunnen podotherapeutische zolen de ruimte tussen uw middenvoetsbeentjes vergroten en de stand van uw voeten corrigeren en stabiliseren.

Bovenaanzicht van een voet met locatie van Mortonse Neuralgie

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: