Ontsteking sesambeentjes

Sesamoïditis

Onder het grote teengewricht bevinden zich twee kleine botjes die de ‘sesambeentjes’ worden genoemd. Deze botjes staan in tegenstelling tot andere botten in het lichaam niet in verbinding met elkaar door een gewricht, maar zijn ingekapseld door een pees. Bij sesamoïditis gaat het om een chronische ontsteking van de sesambeentjes.

Symptomen

De pijn wordt vaak beschreven als een stekende pijn onder het grote teengewricht. Hoe meer de voet belast wordt, hoe erger de pijn wordt. Soms is er een verdikking te zien onder het grote teengewricht. In rust neemt de pijn af. Het dragen van hoge hakken geeft meer pijnklachten.

Oorzaken

Een chronische ontsteking van de sesambeentjes komt meestal voor bij mensen met een holle voet in combinatie met een afwijkende stand van de grote teen. Door de druk in combinatie met een afwijkend looppatroon kan er irritatie of een ontsteking ontstaan van de sesambeentjes. Daarnaast komt sesamoïditis veel voor bij bepaalde sporten als golfen en dansen. Bij deze sporten wordt de voorvoet en met name het grote teengewricht meer belast.

Therapie

Sesamoïditis komt in veel gevallen voor in combinatie met een afwijkende voetstand. Podotherapeutische zolen kunnen uw voet hierin ondersteunen en mogelijk corrigeren, waardoor de pijn verminderd wordt. Daarnaast is het van belang om goede schoenen te dragen. De podotherapeut kan u hierin adviseren.

Sesamoiditis

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: