Bobbels onder de voet

Ziekte van Ledderhose

Bij de ziekte van Ledderhose, of morbus Ledderhose, zijn er verdikkingen (knobbels) aanwezig in de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze verdikkingen worden soms steeds groter. Het kunnen een of meerdere verdikkingen zijn, maar meestal is maar een verdikking zichtbaar. Soms zijn ook soortgelijke verdikkingen in andere pezen in de voet zichtbaar.

Symptomen

In de acute fase ontstaat er een ‘knobbel’ onder de voet. Deze bevindt zich in de voetholte en hoeft niet pijnlijk te zijn. Er wordt vaak een trekkend gevoel beschreven in de holte van de voet. De verdikking kan er voor zorgen dat de pees in de holte van de voet minder goed zijn functie kan uitvoeren. Hierdoor kan de pees korter worden en kan een afwijkende stand van de voet ontstaan. Meestal wordt de voet holler en krijgt de voet een hogere wreef.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Ledderhose is nog onbekend. De ziekte komt vaak voor bij oudere mensen. Mannen hebben een grote kans op het ontwikkelen van de ziekte. Het is mogelijk dat de volgende factoren een oorzaak zijn:

  • Roken
  • Alcohol
  • Zware werkzaamheden
  • Epilepsie
  • Diabetes

Therapie

De podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken om de pees te ondersteunen en de verdikkingen drukvrij te leggen. Door het ondersteunen van de pees wordt deze minder intensief belast en kunnen eventuele pijnklachten verminderen. Daarnaast wordt de kans op het verkorten van de pees verkleind. Ook de schoenen spelen een belangrijke rol bij het behandelen van de klacht. De podotherapeut kan een specifiek schoenadvies geven. Om het trekkende gevoel tegen te gaan kunnen er nog gerichte rekoefeningen uitgevoerd worden.

Ziekte van ledderhose

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: