Artrose grote teengewricht

Hallux limitus/rigidus

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Artrose aanwezig in het gewricht van de grote teen leidt meestal tot een bewegingsbeperking. Ook is het mogelijk dat de grote teen in dat geval scheef staat, ook wel hallux (abducto) valgus genoemd. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen

Bij artrose in het grote teengewricht treedt er een stekende en zeurende pijn op ter hoogte van het gewricht. De pijn treedt met name op tijdens het afwikkelen van de voet en hierbij is het buigen van de teen pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen of het dragen van hoge hakken. Afhankelijk van de stevigheid van de loopzool van de schoen kan de pijn erger of minder erg worden. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met een knobbel ter hoogte van het grote teengewricht (exostose). Deze knobbel kan rood zijn.

Oorzaken

De oorzaken van het ontwikkelen van artrose in het grote teengewricht lopen erg uiteen. Mogelijke oorzaken van artrose in het grote teengewricht zijn:

  • Beperkte beweeglijkheid van de voet
  • Genetische bepaling
  • Jicht
  • Reuma
  • Diabetes
  • Breuk in het verleden
  • Operatie in het verleden
  • Trauma (bijvoorbeeld iemand die op het gewricht is gaan staan tijdens het sporten)

Therapie

De combinatie van de juiste schoenen met podotherapeutische zolen is vaak een goede oplossing voor het verminderen van de pijnklachten. Eventueel kan er een extra verstijving in of onder de schoen geplaatst worden. Podotherapeutische zolen corrigeren de verkeerde stand van de voet, waardoor er minder druk op het pijnlijke gewricht komt te staan.

Artrose grote teen

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: