Hallux Valgus

Scheve / gedraaide grote teen

Een hallux valgus is een standsafwijking van het grote teengewricht en is te herkennen aan een scheve stand van de grote teen. Een hallux valgus gaat vaak gepaard met een (pijnlijke) knobbel op het grote teengewricht. De klacht is in veel gevallen erfelijk bepaald en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Drukplekken die kunnen ontstaan bij een scheefstand van de grote teen, kunnen resulteren in wonden bij mensen met diabetes of reuma. Een hallux valgus vormt in deze gevallen een risico.

Hallux Valgus

Symptomen van een Hallux Valgus

Een hallux valgus is te herkennen aan de scheve stand van de grote teen, waarbij een ‘knobbel’ aan de binnenkant van de voet ontstaat. De afwijkende stand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. Soms straalt de pijn uit naar de grote teen. Dit komt vaak voor in combinatie met een irritatie van de zenuw. De naastliggende tenen kunnen krom gaan staan en de gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen pijnlijk zijn. Vaak zijn er eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de aangedane teen.

De pijn zet voornamelijk op bij het afzetten en/of in de avond na een actieve dag.

Oorzaken van een Hallux Valgus

In de meeste gevallen is de afwijking in de teen genetisch bepaald. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Te smalle of krappe schoenen
  • Afwijkende voetstand
  • Naar binnen gezakte voet

Behandeling van een Hallux Valgus

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van klachten bij een hallux valgus. De podotherapeut kan u een geschikt schoenadvies geven. Ook kan de podotherapeut steunzolen voor u maken om de afwijkende voetstand te corrigeren en het grote teengewricht te ontlasten. De scheefstand wordt hiermee geremd en pijnklachten kunnen afnemen.

Het definitief corrigeren van de hallux valgus is alleen mogelijk met een operatie. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een positief effect bij het dragen van een zogeheten ‘hallux valgus spalk’. Dit is dan ook geen onderdeel van een behandelplan bij de podotherapeut. Drukproblemen tussen de grote teen en de teen ernaast kunnen eventueel wel worden behandeld door middel van een orthese.

De podotherapeut legt uit

Maak een afspraak bij de podotherapeut.

Wij zijn aangesloten bij: