Tenenlopen

Kinderen laten soms een afwijkend looppatroon zien waarbij ze veel op hun tenen lopen. Meestal betreft het beide voeten, maar het kan ook aan slechts een voet zichtbaar zijn.

Symptomen

Het lopen op de tenen hoeft geen pijnklachten te geven. Bij een structurele afwijking kan de achillespees verkorten. In dat geval kan de achillespees overbelast raken.

Oorzaken

De oorzaak van het tenenlopen kan liggen in een afwijking van het been of in een gewoontehouding. In veel gevallen worden er geen afwijkingen gevonden in botten, gewrichten, spieren, pezen of het zenuwstelsel. Als de afwijking aanwezig is, komt deze echter wel vaak bij meerdere familieleden voor.

Therapie

In sommige gevallen gaat het lopen op de tenen samen met een afwijkende stand van de voet. Podotherapeutische zolen kunnen dan de oplossing bieden om de voetstand te beïnvloeden. Meestal verdwijnt het op de tenen lopen vanzelf als het kind ouder en zwaarder wordt, maar tenenlopen kan jaren aanhouden. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Tenenlopen anatomisch

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: