Breuk of scheurtje in middenvoet

Marsfractuur

Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in een van de middenvoetsbeentjes. De klacht draagt de naam ‘marsfractuur’, omdat de klacht vaak veroorzaakt wordt door veel te lopen (en te ‘marcheren’). Een marsfractuur komt dan ook regelmatig voor bij militairen.

Symptomen

Er wordt een pijn ervaren in de middenvoet die vaak moeilijk te beschrijven is. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. Met een stevigere schoen is de klacht minder pijnlijk. Een klein scheurtje van het middenvoetsbeentje is op een röntgenfoto vaak moeilijk tot niet zichtbaar. Pas wanneer het middenvoetsbeentje volledig gebroken is, zal de fractuur goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Oorzaken

Een marsfractuur ontstaat plotseling. Mogelijke factoren die de kans op een marsfractuur vergroten, zijn:

  • Afwijkende stand van de voet
  • Verkeerde afwikkeling van de voet bij het lopen
  • Veel lopen en staan
  • Botaandoeningen waarbij de botten broos zijn

Therapie

Een voet met een breuk of een scheurtje in het middenvoetsbeentje hoeft niet per se ingegipst te worden. Vaak kunnen minder zware therapieën al voldoende ondersteunen om u pijnvrij te laten lopen. Podotherapeutische zolen kunnen de voet ondersteunen en een mogelijke standsafwijking corrigeren. Vaak worden zolen ook ter voorkoming van een marsfractuur gedragen. In afwachting van de zolen zal uw podotherapeut de voet tapen. De genezing van een marsfractuur kan weken tot maanden in beslag nemen.

Marsfractuur gemarkeerd

Wij zijn aangesloten bij: