Altijd een stap verder.

In Nederland wordt er ieder jaar meer dan 50.000 paar orthopedisch schoeisel (OSA) voorgeschreven en afgeleverd. De afgelopen jaren is er binnen deze markt een transitie gaande van conventionele vervaardiging middels gips, harsen, handmatige bewerking en alle hiermee samengaande logistieke processen, naar een digitale werkwijze middels scannen en frezen van leesten.

Het huidige proces voor het maken van leesten.

Het uitfrezen van een digitale leest gebeurt op dit moment met een leestenfreesmachine wat een omgebouwde metaalbewerkingsmachine is. De digitale transitie brengt vele voordelen met zich mee ten opzichte van de conventionele werkwijze zoals tijdwinst, nauwkeurigheid en kostenreductie. Het proces van persoonlijke leestvervaardiging middels de freestechniek is echter nog niet optimaal. De freesmachine kan maar één leest tegelijk frezen. Hout is geen duurzaam uitgangsmateriaal. Het uitfrezen van hout is een tijdrovend proces met veel restafval. Ook betreft dit een onnauwkeurig proces, doordat er sprake is van een ophangsysteem voor de leest wat onlogisch is vormgegeven, hetgeen handmatige nabewerking noodzakelijk maakt.

Innovatieve leestenfreesmachine
Binnen dit samenwerkingsproject brengen de partners expertise bijeen waardoor de nadelen van het huidige leestfrees proces aangepakt kunnen worden. Hiertoe zal een prototype van een innovatieve leestenfreesmachine ontwikkeld worden, welke in staat is beide voeten tegelijk uit voorgevormde blokken wax te frezen zonder ophangpunten. Deze innovatie zorgt voor een productieproces dat sneller (en dus kostenefficiënter) en nauwkeuriger kan verlopen. Dit zal grote voordelen opleveren voor orthopedisch schoenmakers en zijn/haar patiënten met voetproblemen, welke mooiere, beter passende orthopedische schoenen krijgen met een kortere levertijd. Ook wordt de belasting op het milieu verminderd doordat er gebruikt wordt gemaakt van recyclebare materialen én door het volledig digitaliseren van het leestmodel wordt het mondiaal versturen van individuele leestparen overbodig.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: